Filet

Z trupu ryby vyřízlá svalovina ryby se nazývá filet

Filet z ryby vznikne odříznutím svaloviny ryby co nejtěsněji od páteře a žeberních kostí od hlavy až po ocasní násadce. Z filetu se vyřezávají pletence prsních a břišních ploutví. Jedná se o podstatnou část svaloviny ryby bez hlavy a ploutví, zbavenou velkých kostí.

Prořezávání mezisvalových kůstek

U ryb, které mají mezisvalové kůstky (např. kapr), lze i tyto rozrušit na drobné části, které se při další kulinářské úpravě do značné míry rozpečou a nejsou pak při konzumaci rozpoznatelné. Rozrušení se provede strojním prořezáním soustavou kotoučových nožů instalovaných na společné hřídeli ve vzájemné vzdálenosti cca 3 – 4 mm. Svalovina filetu se prořezává z vnitřní strany (tedy opačně než je kůže) do takové hloubky, aby filet zůstal soudržný.

Chlazený a mražený filet

Filet se prodává čerstvý chlazený na ledu. Za účelem prodloužení dostupnosti především dravých druhů sladkovodních ryb je filet zmrazován. V případě požadavku na balení filetu dodáváme vakuované filety.

Využití filetu pro přípravu jídel

Příprava jídel z filetu je velmi jednoduchá a rychlá. Dobře se hodí například ke grilování, ale i k jakékoli jiné úpravě. Třeboňskou specialitou z filetu je příprava kapřích hranolek. Originální recept z Třeboňského kapra můžete v Třeboni ochutnat v několika restauracích.

Ryby ze kterých je vyráběn filet

Možnost objednávek je vždy závislá od dostupnosti jednotlivých ryb.

Kapr obecný

Kapr v našem případě Třeboňský je hlavním artiklem společnosti FISH MARKET a.s. Kapr je v sortimentu ryb celoročně. Prodává se živý kapr i široký sortiment výrobků z kapra. Největší objem prodeje je realizován v období před vánočními svátky.

Rubrika: Ryby

Amur bílý

Býložravá kaprovitá ryba je ceněna především pro svoje chutné bílé maso. Dodáváme živé amury i ve zpracovnách připravené výrobky.

Rubrika: Ryby

Štika obecná

Štika obecná je se svým typickým protáhlým tělem oblíbenou pochoutkou milovníků sladkovodních ryb i tradičním trofejním úlovkem sportovních rybářů.

Rubrika: Ryby

Sumec velký

Jak již název ryby napovídá Sumec velký je největším dravcem našich vod. Je oblíbenou trofejní rybou a je ceněn i v gastronomii.

Rubrika: Ryby



Pstruh duhový

Pstruh je pro své chutné maso oblíbenou pochoutkou gurmánů. Hodí se i pro grilování a uzení. Živá ryba se prodává i za účelem zarybnění soukromých rybářských revírů.

Rubrika: Ryby

Lín obecný

Lín je typický svou nazelenalou barvou. Pro své kvalitní maso je ceněnou pochoutkou v gastronomii i jako úlovek při sportovním rybolovu.

Rubrika: Ryby


Vložte nový kometář

Vložte komentář či dotaz. U článku - Filet - zatím není zveřejněn žádný komentář.

Komentář

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Aktuality

Rybářské slavnosti 2017

Ve dnech 18. až 20. srpna 2017 se konají Rybářské slavnosti v Třeboni a na Třeboňsku.

18.08.17 / Aktuality

Projekty z operačního programu Rybářství

Projekty na vybavení zpracoven ryb, které jsou spolufinancovány Evropsku unií.

6.06.17 / Aktuality

Aktualita k evidenci tržeb

Povinné zveřejnění

1.03.17 / Aktuality

Seznam certifikovaných prodejců

Stánkový prodej třeboňského kapra na vánoce 2016 u certifikovaných prodejců.

14.12.16 / Aktuality
Třeboňský kapr

Chráněné zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007, je určeno pro produkty, jejichž kvalita se váže k místu původu chráněného potravinářského produktu.

Třeboňský kapr

Naše výrobky

Výrobky - FISH MARKET a.s.
Chlazené ryby

Čerstvé chlazené ryby z jihočeských rybníků.

Výrobky - FISH MARKET a.s.
Podkovy

Klasické porcování ryb na podkovy.

Výrobky - FISH MARKET a.s.
Filet

Filet je určen k rychlé přípravě jídel. Vhodný je i ke grilování.

Výrobky - FISH MARKET a.s.
Uzené ryby

Uzený pstruh, kapr, maréna a další sladkovodní ryby.

Velkoobchodní prodej živých ryb

Doporučujeme